Paras mahdollinen maailma

Otava, 2016

Mitä tapahtui Berliinissä yli 20 vuotta sitten? Väkevä romaani äidistä joka on tehnyt peruuttamattoman virheen, isästä joka ei löydä tietä ulos surustaan ja tyttärestä jolle muistaminen on liian kipeää.

Teatterikorkeakoulusta valmistunut Aurelia on saman ikäinen kuin vapaa Eurooppa: hän on syntynyt Berliinin muurin murtumisen päivänä. Nyt Aurelia on läpimurtonsa kynnyksellä, kun kulttiohjaaja on kutsunut hänet näytelmänsä päärooliin.

Samaan aikaan Aurelian isä makaa sairaalassa puhumattomana. Äidin toistuviin soittoihin Aurelia ei suostu vastaamaan. Mitä isä ehti kertoa ennen sairauskohtaustaan? Ja kuka kulkee Aurelian kannoilla ja tietää kaikesta enemmän kuin hän itse?

358 sivua / 140 x 202 mm

——

Riikka Pulkkinen on kirjoittanut jälleen koukuttavan romaanin… Paras mahdollinen maailma on yhtä aikaa ajaton ja hyvin ajankohtainen. Siksi se on yksi tämän syksyn tärkeistä kirjoista.” – Helsingin Sanomat

Lukunautinto täynnä arvoituksia… Tällaisten tarinoiden vuoksi Pulkkisen romaanien ilmestymistä odotetaan.” – Suomen Kuvalehti

Tarkkanäköinen tulkinta vaikenemisen pimeästä metsästä” – Aamulehti

Kuvatessaan Aurelian vanhempien rakkaustarinaa Pulkkinen osoittaa olevansa suurten tunteiden kuvaamisen mestari. Uhmakkaasti arjesta tehdään ylevää melodramaattisen mahdin pontimesta. Aurelian isä kutsuu sellaista alttiutta ”korkeimman nuotin” tavoitteluksi… Pulkkinen kieltäytyy rohkeasti ironiasta ja tavoittelee häpeämättä ”korkeinta nuottia”. Hyvä niin.” – Kaleva
Kerronnallisten sävyjen vaihtuminen, ajoittainen outous ja ristivalotus tekevät vaikutuksen.” – Turun Sanomat

Lue lisää

Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän

Otava, 2014

Kuplivan leikittelevää, kepeän älyllistä, vastustamattoman romanttista.

“Näettekö minut? Minä olen Iiris Lempivaara, minulla on levoton ja painava sydän, ja sen lisäksi viskipullo ja huuliharppu, jalassani hiihtohousut vuodelta -42.”

Jätetyksi tullut Iiris alkaa toteuttaa kumouksellista self help -terapiaa nimeltä ”Näytät hyvältä korkeissa koroissa ja suklaatahroja leuassasi”. Sitkeä harjoittelu kannattaa.

Kun Aleksi yllättäen jättää Iiriksen seitsemän vuoden suhteen jälkeen ja tunnustaa, ettei koskaan rakastanut, edessä on uusi alku, joka aluksi näyttää lopulta. Mutta ei hätää, koulupsykologina Iiris kyllä keksii selviytymiskeinot! Naapurin kahdeksankymppisen Marja-Liisan, elämästä ja saippuaoopperoista omaksuttujen oppien sekä itse kehittämänsä terapiametodin avulla hän selviää suruistaan.

——

“Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän on ensinnäkin ääneen naurattaja: sitä lukiessa on vaikea olla kikattelematta ja pyrskähtelemättä. Iiriksen kertoma tarina tarjoaa ongelmien varaventtiiliksi kepeää sanataituruutta, huumoria, joka on ajoittain itseironista muttei koskaan kyynistä. — Iiris Lempivaaran sydän saadaan teoksessa sykkimään aivan yhtä upealla kielenkäytöllä kuin Pulkkisen muissakin romaaneissa. Uutta on teoksen äänenkäyttö ja lajitietoisuus, jotka tuovat naisen ruumiillisesta läsnäolosta toisenlaisia puolia esiin.” – Turun Sanomat

“Pulkkinen ei tällä kertaa tavoittele syvällisyyttä tuskallisten kokemusten kautta, vaan heittäytyy täysillä kepeyteen. Lauseensa hän hallitsee. Teksti soljuu elävänä ja notkeana. Komedian traditioon nojaten kirjoittaja suo tarinalleen onnellisen lopun.” -Helsingin Sanomat

174 sivua / 128 x 185 mm

Myydyt oikeudet

ranska (Albin Michel)

Lue lisää

Vieras

Otava, 2012

Kansainvälisen läpimurron tehneen kirjailijan henkeäsalpaava kertomus muukalaisuudesta, jota kannamme sisällämme.

Seurakuntapastorina työskentelevä Maria jättää elämänsä ja matkustaa New Yorkiin. Vastuuntunto ja paontarve käyvät hänessä kiihkeää vuoropuhelua. Maria tutustuu naiseen, joka avaa hänelle oven tanssin maailmaan.

Askel askeleelta Maria uskaltaa pohtia mistä oikeastaan on kotoisin, pohjoisen pikkupitäjästäkö, jonka ahtaan uskonnollinen ilmapiiri oli tehdä hänet näkymättömäksi, vaiko jostain kauempaa. Lopulta Maria myös suostuu kääntämään katseensa sisimpäänsä. Mitä salaisuutta hän on kantanut mukanaan valtameren yli? Mitä pahaa tapahtui pienelle tytölle, joka yritti tehdä kotinsa Suomeen, tytölle jonka muumipäiväkirjaa Maria kantaa mukanaan?

Romaanissa on tanssin levoton rytmi ja aamuyöllä palaavien muistojen tiheys. Riikka Pulkkinen käsittelee vierautta, uskontoa ja ruumiillisuutta yhtä aikaa älyllä ja kaikin aistein.

300 sivua / 140 x 202 mm

Ilmestyneet käännökset

 • hollanti (De Arbeiderspers)
 • norja (Gyldendal Norsk)
 • tanska (Gyldendal)
 • ruotsi (Norstedt)

Myydyt oikeudet

 • ranska (Albin Michel)
Lue lisää

Totta

Otava, 2010

Vetovoimaisen tekijän puhutteleva romaani muistin pettävyydestä, valheen armollisuudesta ja rakkaudesta.

Elsa tekee kuolemaa. Martti ja Eleonoora yrittävät totutella ajatukseen puolison ja äidin menettämisestä, vaikka suru painaa kyyryyn. Äidin olemassaolon haurastuessa katoaa Eleonooran lapsuudenmuistoilta kiinnekohta.

Patiesība - Latvian (Mansards, Latvia)

Tyttärentytär Anna unohtaa itsensä helposti ohikulkijoiden kohtaloihin. Maailma on hänelle kertomuksia täynnä. Sattumalta Anna saa tietää Eevasta, josta isovanhemmat ovat vaienneet vuosikausia. Eevan unohdettu tarina avautuu kerros kerrokselta. Perheessä lastenhoitajana toimineen nuoren naisen ääni vie 60-luvun alkuun, aikaan, jolloin pieni pilleri oli jo keksitty, muttei vielä uusia iskulauseita.

Riikka Pulkkinen kuvaa herkkävireisesti kolmen sukupolven tuntoja ja traumoja – niitä pieniä liikkeitä, joilla ihmisen mieli käsittelee kaikkein isoimpia asioita. Auki kiertyvät äitien ja tyttärien tarinat, joissa muisti pettää, koska se on armollinen vaihtoehto.

Riikka Pulkkinen (s. 1980) teki kansainvälisen läpimurron romaanillaan Totta. Teos nousi Frankfurtin kirjamessuilla 2010 koko kansainvälisen kirjamaailman huomion keskipisteeseen, ja sen käännösoikeudet on myyty tähän mennessä laajalti ympäri maailman.

——

“Pulkkisen teksti on juuri sellaista, jota nimitys kaunokirjallisuus kuvaa parhaiten. Kyynisyys, terävät reunat ja inhorealismi ovat tästä tekstistä kaukana.” – Savon Sanomat

Aamulehti:
“Riikka Pulkkisen odotettu toinen romaani lunastaa esikoisen luomat odotukset.”
“Pulkkinen osoittaa harvinaista tarkkanäköisyyttä, ihmisen ja ihmisyyden näkemisen kykyä ja kypsää ilmaisua.”

Etelä-Saimaa:
“Pulkkisen kieli on sekä psykologisen tarkkaa että kauniin runollista, ja sen avulla hän pääsee nautittavan syvälle kuvaamiinsa hahmoihin ja näiden kerroksellisuuteen.”

Helsingin Sanomat:
“Totta on ainakin tämä: Riikka Pulkkisen Totta on hienointa hetkeen lukemaani kaunokirjallisuutta.”

Ilkka:
“Totta on viisas ja kaunis kirja rakkaudesta, surusta ja kuolemasta.”

Itä-Savo:
“Totta ei ole vain tarina vaan se kaivautuu ihmismielen syvimpiin motiiveihin.”

Me Naiset:
“Totta on sydäntä raastavan viisas, kaunis ja surumielinen romaani.”
“Totta sekoittaa muistojen tarua ja totta lumoavasti.”

Motiivi:
“Totta on vahvaa voittaja-ainesta.”

333 sivua / 140 x 202 mm

Julkaistut käännökset

 • englanti / Australia (Scribe)
 • englanti / USA (Other Press)
 • espanja (Salamandra)
 • hollanti (Arbeiderspers, Alankomaat)
 • italia (Garzanti)
 • korea (Balgunsesang)
 • latvia (Mansards)
 • norja (Gyldendal Norsk)
 • puola (Noir sur Blanc)
 • ranska (Albin Michel)
 • ruotsi (Norstedt)
 • saksa (Ullstein)
 • tanska (Gyldendal)
 • tšekki  (Motto/Albatros Media)
 • unkari (Gondolat)
 • viro (Pegasus)

Myydyt oikeudet

 • kroatia (VBZ)
 • liettua (Gimtasis Žodis)
Lue lisää

Raja

Gummerus, 2006

Anja Aropalo, 53-vuotias kirjallisuuden professori, on tehnyt Alzheimerin tautia sairastavalle miehelleen lupauksen: hän auttaa miestä kuolemaan sitten, kun tämä ei enää muista. Vähä vähältä mies riisuutuu muistoistaan ja Anjan pitäisi lunastaa raskas lupauksensa.

Samaan aikaan toisaalla Anjan sisarentytär, lukiolaistyttö Mari, rakastuu kaikella nuoruuden voimalla äidinkielenopettajaansa, joka yllättäen vastaa Marin tunteisiin. Heidän epäsovinnaisessa suhteessaan valta, halu ja vastuu sekoittuvat toisiinsa ja hämärtävät oikean ja väärän rajat.

Raja luotaa harvinaisen kypsästi ihmisyyden suuria kysymyksiä. Kuinka paljon vastuuta voi toisesta ihmisestä ottaa? Minkälaisen paikan maailmassa täytämme, kuka meidän ääriviivamme piirtää? Voivatko laki, oikein toimiminen ja halu langeta koskaan yksiin ihmiselämässä? Pulkkisen tarkkanäköinen proosa kuljettaa rinnakkain traagisia ihmiskohtaloita, jotka risteävät ja resonoivat niin, että Raja jää pitkäksi aikaa mieleen soimaan.

Palkinnot

 • 2007 Kaarlen-palkinto (Gummerus Kustannus Oy:n myöntämä kirjallisuuspalkinto)
 • 2007 Laila Hirvisaaren rahaston apuraha
 • 2006 Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokkuus
 • 2006 Suosituin esikoisteos -palkinto (Helsingin Akateeminen kirjakauppa)

Julkaistut käännökset

 • armenia (Guitank)
 • englanti / Australia (Scribe)
 • hollanti (Arbeiderspers, Alankomaat)
 • italia (Garzanti)
 • ruotsi (Norstedts)
 • saksa (Ullstein)
 • tanska (Gyldendal)
 • viro (Pegasus)

Myydyt oikeudet

 • norja (Gyldendal Norsk)

——

“On syytä puhua poikkeuksellisen ansiokkaasta debyytistä.” – Antti Majander, Helsingin Sanomat

“Kypsä ja taitavasti kirjoitettu.” – Ilkka

“Erinomainen esikoisteos.” – Etelä-Suomen Sanomat

“Hieno, eheä ja elämänmakuinen esikoinen.” – MeNaiset

Lue lisää